Dictionar de termeni echipamente de protectie

Vorbesti limba echipamentelor de lucru si protectia muncii?

Pe to do list-ul achizitorului se afla o gama mare de produse, din domenii diferite, printre care si salopete, bocanci de protectie, costume ignifuge, casti de protectie, combinezoane de unica folosinta, tricouri de lucru, geci impermeabile, etc. 

Pentru ca fiecare departament isi face necesarul pe limba lui, si unii au un limbaj foarte tehnic, iar altii, deloc tehnic, am strans un dictionar de 100 de termeni EIP care incearca sa traduca cat mai simplu ce inseamna “bocanci pentru Paza, impermeabili” sau “softshell rezistent la vant si ploaie, in genul jachetei de munte, dar sa fie de oras “, “ salopete pentru baietii de la Tehnic, dar sa nu arate ca salopetele clasice” sau “ bocanci cu protectie meta-tarsiana”.

dictionar echipamente de protectie

Vorbesti limba echipamentelor de lucru si protectia muncii?

Pe to do list-ul achizitorului se afla o gama mare de produse. Pentru ca fiecare departament isi face necesarul pe limba lui, si unii au un limbaj foarte tehnic, iar altii, deloc tehnic, am strans un dictionar de 100 de termeni EIP care incearca sa traduca cat mai simplu ce inseamna acestia.

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V

A B C D E F G H I K L M 

N O P R S T U V

A▼

ABS

Acrilonitril-butadien-stiren (prescurtat ABS) este un termoplastic foarte rezistent la impactul fizic, folosit la fabricarea calotei castilor de protectie a capului.

Vezi Casti de protectie

ACRILIC (fibra acrilica)

Fibra sintetica care adesea seamana cu lana. Se usuca rapid si este folosita in confectionarea caciulilor sau a puloverelor moi si calduroase, nu provoaca alergii ale pielii.

Vezi Pulover acrilic

ANTIACIDE (CIZME):

Standardul de protectie EN 13832:2006 certifica incaltamintea rezistenta la substante chimice, produsele fiind testate pentru rezistenta la degradare in contact cu substante chimice timp de 24 ore.

Vezi Cizme de protectie

ANTIFOANE (interne si externe)

Daca zgomotul depaseste 85dB, angajatorul trebuie sa puna la dispozitia lucratorilor protectii auditive, care pot reduce zgomotul cu 15-30 Db.

 • Antifoane interne (dopuri).Pot fi legate cu snur (reutilizabile) sau ambalate in cutie separata, stocate in dozatoare de antifoane.
 • Antifoane externe (casti de urechi).

Vezi

Antifoane interne

Casti antifonare

ANTISTATICA (incaltaminte)

Este in acelasi timp conductoare si disipatoare. Incaltamintea de acest tip este necesara adesea in mediul industrial si reprezinta o solutie pentru cazurile în care sunt prezente riscuri de descarcare electrostatica.

Vezi Incaltaminte antistatica

ANTISTATICA (imbracaminte)

Are rolul de a evita riscul producerii scanteilor electrice puternice induse de acumularea de sarcini electrice pe corp. Este utilizata mai ales:

 • in medii cu risc exploziv (ex: uzine chimice, rafinarii, mine);
 • pentru protejarea materialelor sensibile la descarcari electrice (ex. fabrici de componente electronice);
 • in locuri cu atmosfere controlate (ex.atelierele pentru vopsirea autovehiculelor, cu scopul de a evita ca emisia de particule susceptibile sa se depuna pe vopseaua caroseriilor).

Imbracamintea de protectie antistatica folosita in medii cu risc exploziv trebuie sa fie certificata conform standardului de protectie EN 1149.

Imbracamintea de protectie antistatica folosita pentru protejarea echipamentelor sensibile la descarcari electrice trebuie sa fie certificata ESD, conform standardului de protectie EN 61340. Semnul ESD este marcat pe toate echipamentele de protectie ESD: manusi de protectie ESD, pantofi de protectie ESD, tricouri cu maneca scurta ESD, pantaloni de protectie ESD, sosete de protectie ESD. Halatele si manusile sunt echipamentele ESD cel mai des achizitionate in industria automotive. 

Vezi Imbracaminte antistatica

ANTI-EX (imbracaminte)

Imbracamintea de protectie antiexploziva trebuie sa indeplineasca cerintele directivei ATEX: standardul de protectie antistatica EN 1149 + standardul de protectie ignifuga EN ISO 11611.

Vezi Imbracaminte ignifuga ATEX

ANTI-ZGARIERE (ochelari)

Tratarea suprafetei lentilelor ochelarilor de protectie cu un solvent pe baza de silicon pentru a evita zgarieturile. Nu afecteaza vederea.

Vezi Ochelari de protectie

ARAMIDE

Fire sintetice deosebit de rezistente la caldura si flacara, rezistente la abraziune. Se intalnesc adeseori sub denumirea de Kevlar (DuPont este inventatorul firelor aramide, Kevlar si Nomex sunt marci inregistrare DuPont).

Vezi:

Combinezon ignifug Araflame Gold

Jacheta ignifuga Araflame Insulatex

Manusi de sudura cu fibre para-aramide

B▼

BOMBEU (DE SIGURANTA)

Ofera protectie degetelor de la picioare in cazul unui impact de maxim 200 Jouli. O greutate de otel de 20 kg cade liber, de la o inaltime de 1 m, pe partea din fata a incaltamintei de test, pentru a evalua rezistenta bombeului. Dupa impact, bombeul nu trebuie sa se deformeze prea mult, astfel incat distanta dintre bombeu si brant sa varieze intre 12.5-15 mm.

Bombeul caracteristic incaltamintei de protectie se clasifica in :

 • Bombeu metalic (80% din incaltamintea de protectie are bombeu metalic).

 • Bombeu compozit (20% din incaltamintea de protectie are bombeu compozit).

Bombeul de compozit este mai scump decat cel metalic, implicit va creste si pretul incaltamintei de protectie. Este perceput ca fiind mai usor decat cel metalic, insa discutia legata de “pantofi comozi si usori” nu se rezuma doar la bombeu metalic versus bombeu compozit.

Este necesar bombeul de compozit in medii in care nu este permis accesul cu componente metalice (ex aeroport, unde se folosesc detectoare de metale).

Bombeul din compozit este confectionat din plastic, carbon si fibre de aramida din Kevlar; fibrele de sticla sunt incorporate tot mai mult in ultima vreme in structura bombeului din compozit.

Vezi Incaltaminte cu bombeu

BOMBEU (DE VIZITATOR)

Este bombeul de siguranta care se poate atasa oricarui tip de incaltaminte, reprezinta varianta ideala pentru vizitatori.

Vezi Bombeu de protectie pentru vizitatori

BOMBER (jacheta tip bomber)

Jacheta de lucru scurta, pana in talie, numita si “jacheta pilot”. Preferata adesea de lucratorii care lucreaza in medii reci si au nevoie de libertate de miscare. Poate fi rezistenta la frig (vatuita) si impermeabila, varianta potrivita pentru anotimpul rece sau doar impermeabila, varianta recomandata pentru primavara-toamna.

Cele mai practice sunt jachetele bomber de tip 3 in 1 pentru ca pot fi purtate in toate anotimpurile: jacheta de iarna, vesta, jacheta subtire de primavara-toamna.

Vezi 

Jacheta vatuita tip bomber 3-in-1

Jacheta vatuita tip bomber reflectorizanta

Jacheta impermeabila tip bomber

BRANTURI

Talpi detasabile care se pot aplica in interiorul incaltamintei de protectie, (dar si in cel al incaltamintei fara protectie) pentru a creste confortul.

Exista branturi din fleece care se aplica in bocancii de protectie pentru a creste si protectia la frig odata cu confortul, branturi din spuma cu memorie folosite pentru a transforma o marime mai mare intr-una mai mica, branturi cu gel care maresc confortul purtarii incaltamintei, chiar si a celei sport sau branturi care transforma perioadele chinuitoare de purtat tocuri in timp de calitate.

Vezi:

Branturi cu gel pentru reducerea oboselii

Branturi antibacteriene

Branturi fleece pentru rezistenta la frig

BRODERIE

Proces de inscriptionare directa a materialelor textile, automatizat, realizat cu ajutorul masinii de brodat. Recomandat pentru camasi si tricouri elegante, articole de imbracaminte calitate premium care sunt destinate purtarii pe termen indelungat. Deoarece procesul de inscriptionare presupune coasere cu ajutorul masinii de brodat, nu se recomanda brodarea salopetelor de lucru sau a jachetelor vatuite pe spate (cu cat este mai mica dimensiunea personalizarii, cu atat mai bine va arata broderia).

Jachetele fleece pot fi inscriptionate exclusiv prin broderie.

In comparatie cu celelalte variante de personalizare a echipamentelor de lucru (serigrafia sau transferul termic), broderia presupune cele mai ridicate costuri. Costurile de achizionare si mentenanta ale masinilor de brodat sunt si ele cele mai mari.

Vezi Articol despre personalizarea echipamentelor de protectie

BUMBAC

Fibra naturala, cultivata din cele mai vechi timpuri (s-au gasit dovezi ca bumbacul era cultivat si acum 7000 de ani). Este placut la atingere si mentine racoarea la temperaturi ridicate, non-alergic, ofera confort si respirabilitate. 

Minusuri: imbracamintea de lucru fabricata din bumbac este mai putin rezistenta la uzura decat cea din tercot, in timp intra la apa si se deformeaza, se poate decolora dupa spalari repetate.

Combinatia dintre bumbac si poliester se numeste tercot si este varianta ideala pentru echipamente de lucru rezistente la uzura, care nu intra la apa si isi pastreaza culoarea si dupa multe spalari. Daca combinatia de bumbac este mai mare decat cea de poliester, sau maxim 50% bumbac-50% poliester, senzatia de “moale” data de bumbac ramane prezenta.

C▼

CALOTA DE PROTECTIE

Componenta a castii de protectie a capului ce are rolul de a proteja capul de accidentele de munca foarte grave.

Vezi Casti de protectie

CAMERA CURATA (CLEAN ROOM)

Conceptul de “camera curata” este relativ nou, in special in Romania, si isi are radacinile in incercarile de a controla sursele de infectii din spitale.

Este o incinta cu un mediu strict controlat in care se desfasoara diferite activitati care necesita conditii deosebite de lucru. Ea este construita si folosita in asa fel incat sa reduca si sa limiteze introducerea, generarea si retinerea de particule in interior. Standardul international de camere curate este ISO 14644-1. 

CARBON (FIBRE)

Fibra de carbon este utilizata in productia echipamentelor de protectie ignifuge datorita proprietatilor sale conductive, antistatice.

Echipamentele de protectie ignifuga sunt fabricate cel mai adesea din 99% bumbac si 1% fibra de carbon, se folosesc cu preponderenta in industria de petrol si gaze sau in mediile cu potential exploziv. Noile tendinte sunt cele de a fabrica si echipamente de protectie iginifuga din 80% bumbac, 19% poliester si 1% fibra de carbon.

Vezi Imbracaminte ignifuga

CASTI ANTIFONARE

Casti de protectie impotriva zgomotului, cunoscute si sub denumirea de antifoane externe. Ofera protectie auditiva in medii zgomotoase (santiere, masinarii din fabrici, aeroporturi, industria alimentara).

Exista si antifoane de protectie externe care se monteaza direct pe casca de protectie a capului. Un muncitor care lucreaza pe santier si sparge beton cu picamer-ul are nevoie sa-si protejeze si auzul, nu numai capul. Important de retinut ca, in general, castile de protectie nu sunt compatibile cu toate modelele de antifoane externe.

Vezi Casti antifonare

CERTIFICARE DUPA 50 DE SPALARI (ECHIPAMENTE DE LUCRU)

Normele internationale EN stabilesc ca un echipament poate fi certificat conform standardului de protectie de inalta vizibilitate ISO 20471 dupa minim 50 spalari. 

Portwest este unul dintre cei mai mari producatori globali de echipamente de lucru si protectia muncii, cu peste 110 ani experienta si fabrici proprii. Echipamentele produse de Portwest respecta intotdeauna standardele de siguranta, punand in acelasi timp accent si pe reducerea costurilor.Un echipament care ofera aceeasi protectie si dupa 50 de spalari inseamna si siguranta, si reducere de costuri pe termen lung.

certificare 50 spalari

CENTURA (DE PROTECTIE)

Centura pentru suport spate, folosita de cei care lucreaza in depozite sau industrii in care se apleaca mereu si cara greutati. Sustine abdomenul si partea inferioara a spatelui.

Vezi Centura pentru suport spate

COMBINEZON

Articol de vestimentatie format dintr-o singura piesa, care acopera tot corpul.

 • Combinezon de lucru: din bumbac sau tercot, inchidere cu fermoar sau cu nasturi, este echipamentul de lucru folosit cel mai adesea de catre mecanicii auto.

 • Combinezon de unica folosinta: din polipropilena, folosit in multe industrii (curatenie, zugravi, vopsitori). Are gluga, mansete elastice la maneci si la glezne, prevazut cu fermoar lung in fata.

 • Combinezon de protectie chimica: ofera protectie impotriva particulelor uscate si, in anumite cazuri, impotriva stropirii limitate cu substante chimice lichide.

 • Combinezon de protectie impotriva riscurilor biologice: protejeaza impotriva riscurilor de protectie chimica si este antistatic. Un combinezon de protectie certificat impotriva agentilor infectiosi trebuie sa aibe standardul de protectie EN 14126.

Vezi Combinezoane de protectie

CORDURA

Tesatura patentata de compania Du Pont. Cordura® este o tesatura speciala din fibre de poliamida cu rezistenta deosebita la abraziune, materia prima fiind Nylon 6.6.

Intre -20 grade C  si +30 grade C nu isi schimba proprietatile, este deosebit de rezistenta la abraziune, sfasiere, strapungere, rupere. In combinatie cu alte materiale este folosita la fabricarea corturilor, rucsacilor, a bocancilor de protectie pentru militari, a echipamentului sportiv si al celui pentru outdoor.

Vezi

Salopeta de lucru cu intarituri Cordura

Jacheta de lucru cu intarituri Cordura

COVOR ELECTROIZOLANT

Folosit la acoperirea pardoselilor in instalatiile electrice de joasa sau inalta tensiune; mijloc auxiliar de protectie, de utilizat impreuna cu echipamentele speciale de protectie: incaltaminte electroizolanta, manusi electroizolante, casca si viziera electricieni.

Grosimea covorului electroizolant difera in functie de suprafata acoperita (ex. 6/8/10/12 mm grosime).

D▼

DECIBELI

Intensitatea sunetelor si zgomotelor este exprimata in decibeli (dB). De la 85 dB zgomotul este perceput ca fiind puternic si sunt necesare antifoane interne sau extene pentru protectia auzului; dincolo de pragul de 140 dB se instaleaza durerea si apar leziunile.

tabel decibeli

DOPURI (PENTRU URECHI)

Antifoane de unica folosinta sau reutilizabile (certificate conform standardului de protectie EN 352-2), inserate în canalul auricular pentru astuparea conductului. In general sunt din poliuretan sau din PVC.

Vezi Antifoane interne

DOC

Tesatura din bumbac 100%

DUBLA DENSITATE (TALPA)

Talpa incaltamintei de protectie este de cele mai multe ori de tipul dubla densitate, adica este formata din doua parti suprapuse. Partea de jos, cea care vine in contact cu solul este mai rigida, in timp ce partea de deasupra este mai flexibila si amortizeaza socurile.

Contrar mitului ca pantofii cu bombeu de protectie din compozit sunt mai usori si mai confortabili decat pantofii de protectie din metal, talpa este cea care face cu adevarat diferenta intre pantofi confortabili si mai putin confortabili.

Pretul incaltamintei de protectie este influentat si de materialul din care este fabricata talpa de dubla densitate. Cea mai ieftina talpa de dubla densitate este cea din PU/PU (poliuretan).

Vezi 

Pantofi de protectie cu talpa dubla densitate

Bocanci de protectie cu talpa dubla densitate

E▼

ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Orice echipament destinat a fi purtat de catre un lucrator pentru a-l proteja împotriva unuia ori a mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca.

Exemple:

Sudura (echipament de protectie): echipamentul de protectie al unui sudor se compune din costum ignifug, rezistent la scantei si flacara sau combinezon cu gluga, antistatic si ignifug, bocanci de protectie speciali pentru sudori, sort de piele pentru sudura, jambiere si cotiere de sudura, ochelari de sudura, casca de sudura.

Vezi Echipamente de protectie pentru sudori

Vopsitor (echipament de protectie): echipamentul de protectie al unui vopsitor este compus din combinezon de unica folosinta, cu protectie chimica, semimasca sau masca completa de protectie respiratorie cu filtre, ochelari goggles pentru vopsitori, manusi cu protectie chimica.

Vezi Echipamente de lucru pentru vopsitori

Electrician (echipament de protectie): echipamentul de protectie al unui electrician se compune din manusi electroizolante, bocanci sau cizme electroizolante, costum de protectie rezistent la arc electric (standard de protectie IEC 61482-2), casca de electrician certificata conform standardului EN 50365: 2002, viziera arc electric.

Vezi:

Cizme electroizolante

Manusi electroizolante

Jacheta softshell Multi Norm Arc

ECHIPAMENT DE LUCRU

Orice echipament destinat a fi purtat de un lucrator pentru a-si proteja hainele personale. Foarte multe companii sunt de parere ca echipamentul de lucru al angajatilor reprezinta si cartea de vizita a firmei, astfel ca le cumpara acestora echipamente personalizate.

Exemple:

Paznic (echipament de lucru): echipamentul de lucru al unui agent de securitate se compune din tricou simplu sau tricou polo cu maneca scurta pe perioada verii, pantaloni kombat negri si bocanci fara bombeu. In functie de mediile de lucru in care isi desfasoara activitatea (outdoor sau indoor), pe perioada iernii poarta tricou cu maneca lunga, jacheta vatuita 3 in 1, bocanci imblaniti, fara bombeu. Echipamentele paznicilor sunt de culoare neagra sau bleumarin.

Vezi Echipamente de lucru pentru paznici

Operator (echipament de lucru): echipamentul de lucru al unui operator productie este compus din pantaloni, pantofi sau sandale S1 si tricou cu maneca scurta. Cea mai importanta este incaltamintea, care trebuie sa fie foarte comoda si respirabila.

ECHIPAMENT INDIVIDUAL DE PROTECTIE (EIP)

Echipament de protectie destinat a fi folosit de catre o singura persoana. Un angajat intr-un job care presupune riscul de accidente primeste intotdeauna un echipament de protectie nou.

Conform normei interne stabilite de catre responsabilul cu protectia muncii, echipamentul de lucru si protectia muncii se inlocuieste cu altul nou la o perioada de maxim 1 an. De cele mai multe ori, perioada este de 6 luni, in cazuri exceptionale perioada maxima de schimbare a echipamentului este de 2 ani.

Daca angajatul isi deterioreaza echipamentul de protectie, iar acesta nu mai asigura protectia impotriva accidentelor, angajatorul este obligat sa-i dea acestuia un  echipament nou.

ELASTAN

Numit si spandex in America de Nord, este o fibra sintetica recunoscuta pentru elasticitatea deosebita, inventata in 1959 de catre compania DuPont. Multe dintre articolele sportive au in compozitie elastan, de obicei in proportie de 20%.

Vezi

Jacheta de lucru softshell cu 8% elastan

Manusi de protectie din piele si elastan

ESD

“Electro Static Discharge” se refera la descarcarea electrostatica accidentala cauzata de atingerea unui obiect cu potential electric diferit (electricitate statica).

Vezi

Articol despre diferenta dintre ESD si Antistatic

Imbracaminte de protectie ESD

Incaltaminte de protectie ESD

F▼

FIBRE DE STICLA

Fibre sintetice folosite la fabricarea manusilor de protectie cu rezistenta la taiere sau la fabricarea bombeului de protectie din compozit.

Pentru ca exista persoane alergice la fibrele de sticla, in ultimul timp au aparut pe piata si manusi antitaiere care nu au in compozitie astfel de fibre (ex. latex si aramide, dytec si nitril).

Vezi Manusi antitaiere din fibra de sticla

FILTRE (PROTECTIE RESPIRATORIE)

Componente esentiale ale mastilor integrale si semi-mastilor de protectie respiratorie. Sunt consumabile care trebuie neaparat inlocuite cand nu mai filtreaza noxele, insa nu se poate estima clar durata de viata a filtrelor.

Ea depinde de: concentratia substantelor toxice, umiditate, temperatura, timp de utilizare. Filtrele de praf se inlocuiesc cand respiratia devine greoaie, filtrele de gaze se inlocuiesc cand se simte gustul substantelor nocive.

 • Filtre de gaze (standard de protectie EN 14387:2004)
 • Filtre combinate (standard de protectie EN 14387:2004)
 • Filtre de particule (standard de protectie EN 143:2000)

tabel tip filtre masti

Vezi Filtre pentru masti de protectie

FLEECE

Denumirea completa este PolarFleece; material sintetic, asemanator cu lana insa mult mai moale si non-alergic, inventat in 1979. Exista caciuli din fleece, manusi din fleece, paturi din fleece, cele mai uzuale fiind jachetele de protectie frig cu fermoar lung.

Rezistent la vant, moale, mentine caldura, nu este rezistent la ploaie, se poarta ca haina intermediara in perioadele foarte reci.

Vezi Jachete de lucru fleece

G▼

GENUNCHIERE (DE PROTECTIE)

Protejeaza lucratorii care adeseori muncesc sprijiniti in genunchi (de ex instalatorii, parchetarii).

Cele mai simple si ieftine genunchiere sunt cele inserabile, cu conditia ca pantalonii de lucru sa fie prevazuti cu buzunare pentru genunchiere:

Genunchierele de protectie care ofera confort si protectie suplimentara pentru genunchi sunt ajustabile, foarte usoare, contin gel de silicon.

Vezi Genunchiere de protectie

H▼

HARDCAP

Sapca de protectie a capului, protejeaza doar in cazul impactului cu obiecte, nu protejeaza impotriva caderii obiectelor de la inaltime, lucru valabil in cazul castilor de protectie.

Foarte asemanatoare ca design exterior cu o sapca obisnuita, are carcasa ABS interioara si este certificata conform standardului de protectie EN 813. 

Vezi: Sepci de protectie

sapca cu calota interioara

HIDROFOB

Un material care nu absoarbe apa (de ex. poliamida, acrilic, poliester).

HIDROFUG

Material care nu permite patrunderea apei, a umiditatii.

HiVis (high visibility, inalta vizibilitate)

Culorile fosforescente galben si portocaliu neon sunt culorile care ii ajuta pe cei care lucreaza in conditii de vizibilitate redusa (ploaie, ceata, ninsoare) sa fie cat mai vizibili in timpul zilei. Echipamentele de protectie de inalta vizibilitate au si dungi reflectorizante, pe langa culorile galben si portocaliu, pentru a putea fi observati cu usurinta si pe timp de noapte. 

Echipamentele de protectie de inalta vizibilitate sunt certificate conform standardului de protectie EN ISO: 20471.

Vezi 

Articol despre clasificarea echipamentelor reflectorizante (HiVis)

Imbracaminte reflectorizanta

HOLSTER (BUZUNARE)

Buzunare speciale pentru depozitarea sculelor, foarte rezistente la uzura. Pot fi purtate in exterior sau ascunse in pantaloni.

Vezi Pantaloni de lucru cu buzunare holster detasabile

I▼

IGNIFUGARE

Tratament al materiilor textile cu substante neinflamabile, cu scopul de a reduce riscurile de aprindere sau de a incetini propagarea flacarii.

In procesul de spalare a echipamentelor de protectie ignifuge nu se foloseste niciodata inalbitor cu clor sau detergenti care contin peroxid de oxigen pentru ca vor reduce proprietatile de ignifugare. Balsamul de rufe este interzis pentru ca poate masca performanta ignifuga si, in caz de ardere, va actiona ca un combustibil.

Vezi Imbracaminte ignifuga

IMPERMEABIL

Prin care nu patrunde apa. Impermeabilizarea echipamentelor se realizeaza cel mai adesea prin depunerea unei pelicule plastice (PVC, poliuretan sau acrilic) pe suprafata unui material textil. 

Impermeabilitatea se masoara prin cantitatea de apa (in mm) ce poate fi sustinuta de catre material pana cand aceasta se infiltreaza. Pentru ca un material sa fie considerat impermeabil trebuie sa sustina cel putin 1000 ml de apa. 

Respirabilitatea sau rata transmisiei vaporilor de umiditate se masoara in grame pe metru patrat de material in 24 de ore (g/m2/zi). Testul se face pe un manechin a carui piele reproduce pielea umana si care masoara rezistenta la vapori de apa.

 • Jachetele de protectie impermeabile sunt certificate conform standardului de protectie EN 343.X = rezistenta la penetrarea apei, Y = respirabilitate; 
 • 3 reprezinta cel mai mare grad de protectie, 1 reprezinta cel mai mic grad de protectie.

De cele mai multe ori, echipamentele de protectie rezistente la frig sunt si impermeabile, ofera protectie in cazuri de ploaie, ceata sau ninsoare. 

Vezi Imbracaminte impermeabila

K▼

KEVLAR®

Fibra para-aramida, marca inregistrata a companiei DuPont, foarte rezistenta la taiere, nu se topeste, se stinge singura.

La o greutate egala, Kevlar este de 5 ori mai rezistent decat otelul.

Kevlar-ul este folosit in fabricarea manusilor de protectie, a mansetelor de protectie anti-taiere, a talpilor antiperforatie.

Vezi

Manusi de protectie antitermica din kevlar

Pantofi de protectie cu lamela kevlar

L▼

LATEX

Lichid apos, extras din scoarta arborilor de cauciuc Hevea Brasiliensis, care cresc in padurea amazoniana si in Asia. Prelucrat, acesta se transforma in cauciuc natural din care se fac, de exemplu, manusile de examinare medicale de unica folosinta.

Proprietati latex:

 • Elastic: folosit la fabricarea manusilor de unica folosinta sau a celor de protectie
 • Nu se deformeaza: isi pastreaza forma in timp
 • Anti-bacterian, anti-mucegai: folosit la fabricarea saltelelor
 • Ecologic: este material biodegradabil

Pe langa latexul natural, extras din arborele de cauciuc, exista si latex sintetic, care imita caracteristicile latexului natural.

Marele dezavantaj al latexului este acela ca poate provoca alergii.

Vezi 

Articol despre manusile de unica folosinta

Manusi de protectie antichimica din latex

M▼

MASCA INTEGRALA REUTILIZABILA

Orice lucrator expus la gaze, vapori sau pulberi in concentratii ce reprezinta un pericol pentru sanatate trebuie sa primeasca echipament de protectie respiratorie.

Masca integrala acopera intreaga fata, este confectionata din material moale, hipoalergenic, are vizor din policarbonat pentru vedere clara si filtre interschimbabile, cu durata de viata limitata. Folosita mai ales in industria chimica, metalurgie, industria auto, in eliminarea deseurilor. 

Masca de filtrare a aerului contaminat trebuie purtata pe intrega perioada a expunerii la noxe si inlocuita cu alta noua in caz de deteriorare.

tipuri de protectie masti

Vezi Masti cu filtre

MATLASATA (jacheta)

Dublura izolanta folosita ca strat de protectie caldura a jachetelor de iarna

Vezi Jacheta de iarna cu captuseala matlasata

MANUSI FARA CUSATURI

Reduc oboseala mainilor, se recomanda utilizatorilor care poarta manusi de protectie perioade indelungate

Vezi Manusi fara cusaturi din phylon

MANUSI IMERSATE

A imersa inseamna a scufunda partial sau total un corp intr-un fluid. Manusile de protectie sunt manusi din material textil imersate total sau partial intr-o substanta rezistenta la abraziune. Manusile imersate in nitril sunt recomandate mai ales pentru utilizarea in medii uleioase sau umede, pe cand manusile imersate in latex se folosesc mai ales in medii uscate.

Vezi

Manusi imersate in nitril

Manusi imersate in latex

MANUSI FOOD SAFE

Manusi de lucru sau protectie folosite in industria alimentara. Certificarea Food Safe (Siguranta Alimentara CE) atesta ca manusile pot fi folosite in contact cu alimentele fara a exista riscul sa-si transfere culoarea, mirosul si gustul asupra alimentelor.

Vezi

Manusi de unica folosinta din vinil CE Food Safe

Manusi de protectie antitaiere si termica CE Food Safe

MANUSI DIN ZALE

Manusi de protectie confectionate din zale de otel inoxidabil, foarte rezistente la taierea cu obiecte ascutite. Se folosesc in industria alimentara, abatoare sau carmangerii, sau in industria textila.

Vezi Manusa din zale pentru macelari

MEMBRANA (IMPERMEABILA)

O pelicula fina din polimer (PU sau poliester) care se aplica pe suprafata interna a materialului pentru a-i imbunatati impermeabilitatea si capacitatea de aerisire.

Vezi Jacheta softshell cu membrana impermeabila

MESH AIR

Tesatura respirabila, rezistenta la rupere, folosita mai ales in compozitia hainelor destinate lucratorilor expusi la temperaturi ridicate (veste reflectorizante penru muncitorii din constructii, tunici de bucatar). Ochiurile plasei Mesh Air ofera ventilatie excelenta.

Vezi Vesta reflectorizanta Mesh Air

MICROFIBRE

Fibre sintetice mai subtiri decat firul de matase naturala, absorb umezeala mult mai bine decat fibrele naturale din bumbac.

MOLTON

Tesatura groasa si moale, scamosata pe ambele fete, intalnita in confectionarea halatelor folosite in spitale pe timpul iernii.

N▼

NAILON / NYLON

Fibra sintetica foarte rezistenta si elastica, folosita in foarte multe aplicatii: imbracaminte, franghii, fire pentru industria auto.

Denumirea de Nylon este marca inregistrata a companiei DuPont.

Vezi

Manusi din nylon cu picouri

Combinezon de lucru din nylon

Vesta vatuita din nylon

NEOPREN

Cauciuc sintetic inventat de DuPont in 1930. Neoprenul are aceleasi avantaje ca si latex-ul: impermeabilitate, elasticitatea si rezistenta la alcooluri si detergenti. De asemenea, are o excelenta protectie impotriva uleiurilor, mediilor grase si agentilor chimici). Manusile de neopren sunt recomandate pentru industria chimica, farmaceutica, contactul cu pesticide. Exista si manusi de pescuit din neopren, manusi de fitness din neopren, manusi combat militari din neopren.

Vezi Manusi din neopren cu protectie antichimica

NITRIL

Nitrilul este un cauciuc sintetic, flexibil si rezistent la rupere si la intepare, rezistent la substante chimice. Spre deosebire de latex, nu provoaca alergii.

Industria medicala:

Manusile de unica folosinta din nitril sunt mai rezistente la intepare decat cele din latex, insa mai putin flexibile.

Industria alimentara & chimica:

Recomandate pentru contactul cu alimentele, manusile de unica folosinta din nitril sunt preferate celor din latex pentru rezistenta mai mare la rupere. 

Atat in industria alimentara, cat si in cea chimica, se folosesc si manusi de nitril cu protectie chimica.

Industria cosmetica:

Folosite in saloane de coafura si frizerii pentru rezistenta la substante chimice, in saloanele de tatuaje pentru rezistenta la intepare si asigurarea igieniei mainilor.

Sectorul industrial:

Manusi textile imersate in nitril pentru rezistenta la abraziune si finisajul anti-alunecare in medii umede si uleioase.

Vezi

Articol despre manusile de unica folosinta

Manusi din nitril de unica folosinta

NOMEX®

Nomex® este marca inregistrata a companiei DuPont, fibra neinflamabila folosita in fabricarea costumelor de pompieri. 

Vezi 

Echipamente de protectie pentru SVSU / Pompieri

Costum Nomex pentru pompieri

NUBUCK / NABUC (PIELE)

Imitatie a pielii de antilopa obtinuta din piele de vitel, foarte asemanatoare cu pielea intoarsa, colorata pentru a acoperi procesul de slefuire.

Este moale la atingere, rezistenta la apa (picaturile de apa o pateaza doar temporar, ea revine la culoarea initiala o data uscata).

Vezi

Bocanci de protectie din piele nubuck

Pantofi de protectie din piele nubuck

O▼

OCHELARI DE PROTECTIE

Cand sunt necesari ochelarii de protectie: lucrari de sudura, polizare, gaurire, gravare, taiere si prelucrare a pietrei, matritare la cald, pulverizare de substante abrazive, lucrari cu solutii acide si alcaline, produse de curatare corozive, lucrari cu si in apropierea materialelor incandescente.

         ochelari de protectie

Norme de protectie– simbolizeaza tipul de protectie oferit de ochelari:

 • EN 166 – specificatii generale
 • EN 169 – filtre pentru sudura
 • EN 170 – filtre UV (radiatii solare)
 • EN 171 – filtre IR (lumina infrarosie)
 • EN 172 – filtre pentru stralucire solara, uz industrial
 • EN 175 -  ochelari si casca pentru sudura

Ventilatia:

 • Ochelari cu ventilatie directa – recomandati pentru cei care lucreaza in medi cu mult praf pentru ca permit aerisirea directa a ochilor si nu permit trecerea particulelor de praf.
 • Ochelari cu ventilatie indirecta –recomandati pentru medii in care este posibila stropirea cu substante chimice sau lichide periculoase.
 • Ochelari fara ventilatie – nu ofera ventilatie si astfel sunt protejati la praf, lichide şi vapori, sau praf puternic, aschii de metal sau substante solide si lichide.

Vezi Ochelari de protectie

OCHELARI DE PROTECTIE TIP GOGGLES

Ochelari care ofera protectie in medii de lucru in care utilizatorul intra in contact cu substante lichide, gaze, vapori sau praf. Au lentile din policarbonat rezistent la zgarieturi, pot fi purtati si peste ochelarii de vedere.

Standarde de protectie EN 166 si EN 170:

 • EN 166:2001 - Protectie personala pentru ochi

Standard european care se aplica tuturor tipurilor de protectie individuala a ochiului care protejeaza de pericole care ar putea deteriora ochii, cu exceptia radiatiilor nucleare, razelor X, emisiilor de laser si infrarosu emise de surse de temperatura scazuta. Nu se aplica pentru protectia ochilor unde exista standarde separate (exemplu, protectia anti-laser, ochelari de soare pentru uz general)

 • EN 170:2002 - Protectie impotriva razelor UV

Standard european pentru filtre UV (ultraviolete). Specificatiile de numere de nivel si de cerintele referitoare la factorul de transmisie a filtrelor de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete.

Vezi Ochelari de protectie tip goggles

P▼

PANTOFI DE PROTECTIE

Incaltamintea profesionala (bocanci, pantofi, sandale, cizme sau saboti) se Imparte In 3 categorii:

Incaltaminte de siguranta "S"- standard EN ISO 20345 : 2011

Incaltamintea S are bombeu care protejeaza impotriva:

 • unui impact de 200J (o masa de m=20kg care cade de la h=1m)
 • riscului de strivire cu o incarcare de 15kN (aprox 1500kg)

Incaltaminte de protectie “P” - de la Protection (standard EN ISO 20346:2004/A1:2007)

Diferenta intre P si S este la rezistenta bombeului:

 • bombeul protejeaza pana la un impact de cel mult 100J (fata de 200J la S)
 • protectia la strivire este de pana la 10kn (in loc de 15kN la S)

Incaltaminte de lucru “O” - de la Occupational (standard EN ISO 20347:2012)

Incaltamintea O nu este prevazuta cu bombeu de protectie 

In vreme ce incaltamintea de lucru nu trebuie expusa la riscuri mecanice (impact sau compresiune), incaltamintea de protectie/siguranta poate fi folosita in scopuri variate: riscuri mecanice, rezistenta la alunecare si/sau substante chimice, comportament ergonomic etc. 

Fiecare activitate are riscurile sale, intr-un domeniu existand pericol mecanic (caderea unei greutati peste incaltaminte, taierea sau gaurirea talpii), in altul pericol chimic (contactul talpii cu hidrocarburi), pericol termic (mers pe suprafete fierbinti – asfalt proaspat turnat, lucrul la temperaturi scazute), etc

Vezi Pantofi de protectie

PARKA

Jacheta lunga, care incalzeste spatele si soldurile, varianta opusa jachetei pilot.

Vezi Jacheta vatuita tip parka

PELERINA

Haina de ploaie foarte lunga, impermeabila.

Vezi Pelerina de ploaie impermeabila

PERMEATIE

Produsul chimic poate trece prin manusi si ajunge la piele. Standardul de protectie chimica EN 374 evalueaza acest lucru: se masoara timpul (in minute) de care substanta chimica are nevoie pentru a se integra in materialul de protectie (1mg/m2) si pentru a-l patrunde.

Vezi 

Articol despre standardele EN pentru manusi de protectie

Manusi cu protectie la infiltrarea chimica conform EN 374

PHYLON®

Material sintetic, flexibil, foarte usor, cu proprietati de buna amortizare, utilizat de toate marile branduri sportive ca Nike, Puma, Adidas, etc in fabricarea incaltamintei de jogging.

Vezi

Articol despre tipurile de talpi utilizate pentru incaltamintea de protectie

Pantofi de lucru cu talpa phylon

POLIAMIDA

Fibra sintetica de doua ori mai rezistenta la abraziune decat poliesterul, absoarbe umezeala si isi pastreaza forma timp indelungat. Se usuca repede, este respirabila pe piele.

Dezavantaje: se spala la temperaturi de maxim 30 grade Celsius, acumuleaza energie electrica statica si nu este potrivita pentru sezonul rece. Mai scumpa decat poliesterul.

Vezi

Camasa cambrata pentru femei cu 24% poliamida

Vesta vatuita cu strat de poliamida

POLIESTER

Fibra sintetica foarte rezistenta la uzura, nu intra la apa si nu se deformeaza dupa spalari repetate, nu se decoloreaza, mai ieftina decat poliamida.

Dezavantaje: nu este moale la atingere si nici biodegradabil.

Tercotul este combinatia dintre bumbac si poliester folosita mai ales in fabricarea echipamentelor de lucru datorita rezistentei mare la uzura zilnica; combina punctele forte ale bumbacului si poliesterului.

 • 50% din produsele Nike si Adidas contin poliester; tricourile sportivilor sunt din poliester si nu din bumbac, pentru ca absorb rapid transpiratia
 • Marea majoritate a tricourilor polo sunt din bumbac si poliester, cel din urma fiind cel care da tinuta gulerului si manecilor
 • Daca tricoul este confectionat din 50% bumbac si 50% poliester, nu se simte pe piele poliesterul, senzatia este cea de moale data de bumbac.

Vezi:

Tricou de lucru polo din poliester cu tratament antitranspiratie

Jacheta de lucru rezistenta cu 65% poliester

POLIPROPILENA (PP)

Material plastic, confundat adeseori cu polietilena. Spre deosebire de aceasta, polipropilena poate fi topita si modelata la anumite temperaturi, revine la forma initiala imediat dupa racire, are rezistenta la agenti chimici si poate fi sudata. 

Folosita in confectionarea ochelarilor de protectie, a vizierelor si castilor de protectie a capului, a panourilor de avertizare suprafete umede, a combinezoanelor de unica folosinta.

Vezi

Combinezon de unica folosinta din polipropilena

Casca de protectie din polipropilena de inalta densitate

Viziera de protectie din polipropilena rezistenta la impact

POLIETILENA (PE)

Cel mai raspandit material plastic din lume, se confunda adesea cu polipropilena.

 • Polietilena de inalta densitate (HDPE)
 • Polietilena de joasa densitate (LDPE)

Din polietilena se fac pungi de plastic, sorturi si botosei de unica folosinta, sticle, saci de gunoi, tevi, materiale plastice pentru constructii. 

Combinezoanele de unica folosinta cu protectie chimica sunt fabricate adesea din polipropilena cu proprietati antistatice peste care se adauga un strat fin de polietilena (ex ST40 Portwest).

strat polietilena

Vezi Combinezon antichimic de unica folosinta din polietilena

POLIURETAN (PU)

Material plastic foarte rezistent la uzura, ieftin, hidrofob, cu izolatie termica buna.

In industria echipamentelor de protectie este folosit cu precadere in confectionarea talpilor incaltamintei de protectie si  manusilor de protectie, jachetele impermeabile sunt acoperite cu strat superior de poliuretan.

Cizmele de protectie din poliuretan sunt mult mai flexibile si mai rezistente decat cele din PVC sau cauciuc.

Vezi 

Bocanci de protectie cu talpa din poliuretan densitate dubla

Antifoane interne din spuma poliuretan

Manusi din poliuretan imersate in nitril

POPLIN

Material moale si placut la atingere, foarte rezistent la uzura, folosit in fabricarea camasilor. Este numit si “tesatura papala” deoarece initial a fost folosit pentru fabricarea mantiilor papei.

PUDRAT (MANUSA)

Procedeu de finisare prin depunerea pudrei (in general amidon de porumb). Se obtine astfel un contact placut si moale pe piele care permite transpiratia. Pentru manusile de unica folosinta, pudrarea faciliteaza punerea si scoaterea acestora.

PVC (POLICLORURA DE VINIL)

Material plastic rezistent la apa, la foc, la substante chimice acide (exceptand solventi). Prelucrarea industriala presupune combinatia materiilor prime 43% petrol si 57% sare.

Cizmele de protectie sunt fabricate mai ales din PVC, jachetele impermeabile sunt acoperite cu strat din PVC datorita rezistentei acestuia la apa, materialul Ripstop este confectionat din fibre poliester 100% si strat superior din PVC.

Vezi

Sort impermeabil din PVC, rezistent la substante chimice

Cizme de lucru din PVC

Manusi din PVC cu protectie antichimica

R▼

REFLECTORIZANT

Lumineaza in conditii de slaba vizibilitate (noaptea, pe timp de ceata, ploaie, viscol).

Vestele reflectorizante, jachetele reflectorizante si  pantalonii reflectorizanti au rolul de a preintampina accidentele si de a proteja lucratorii.

Benzile reflectorizante nu sunt suficiente pentru a semnaliza prezenta celui care lucreaza in conditii de vizibilitate redusa, protectia este asigurata numai in cazul in care echipamentele de protectie sunt certificate conform standardului international ISO 20471.

 • ISO 20471 clasa 1: echipamentul de protectie trebuie sa contina minim 0.14 m2 material fluorescent si 0.10 m2 material reflectorizant (2m de banda reflectorizanta de 5 cm)
 • ISO 20471 clasa 2: echipamentul de protectie trebuie sa contina minim 0.50 m2 material fluorescent si 0.13 m2 material reflectorizant (2.60 m de banda reflectorizanta de 5 cm)
 • ISO 20471 clasa 3: echipamentul de protectie trebuie sa contina minim 0.80 m2 material fluorescent si 0.20 m2 material reflectorizant (4m de banda reflectorizanta de 5 cm)

Vezi 

Articol despre clasificarea echipamentelor reflectorizante (HiVis)

Imbracaminte reflectorizanta

Veste reflectorizante

RIPSTOP

Tesatura foarte rezistenta la uzura, care nu se destrama.

Uniformele militarilor sunt confectionate de obicei din material ripstop.

Vezi

Jacheta vatuita rezistenta la uzura, material RipStop

Pantaloni de lucru din material RipStop

ROTOR

Rotita cu ajutorul careia se poate regla circumferinta castii de protectie a capului.

Vezi Casti de protectie

S▼

SABOTI

Incaltaminte de protectie cu sau fara bombeu de protectie. Sabotii fara bombeu sunt folositi mai ales in industria medicala si in bucatarii profesionale, sabotii cu bombeu se folosesc deseori in productie si in medii in care exista riscul de a-ti cadea greutati pe picior.

Vezi Saboti de protectie

SALOPETA CU PIEPTAR

Unul din articolele de imbracaminte des folosite de muncitorii din diverse domenii: are buzunare multifunctionale, un buzunar pe piept, bretele elastice si reglabile.

Vezi Salopete cu pieptar

SNR

Signal to Noise Ratio, raportul semnal/zgomot.

Vezi Casti antifonare

SOFTSHELL

Material din care sunt confectionate jachetele destinate sezonului rece. Este impermeabil, mentine caldura si este respirabil in acelasi timp, este rezistent la vant.

Vezi Jachete softshell

SPALT {PIELE)

Piele subtire, de calitate inferioara, obtinuta prin sectionarea in grosime a pieilor in timpul tabacirii, foarte rezistenta la abraziune si caldura.

Manusile de sudura sunt confectionate din piele spalt, la fel si manusile folosite in activitati unde este nevoie de rezistenta mecanica.

Vezi

Manusi de sudura din piele spalt

Manusi de protectie pentru lacatusi din piele spalt

T▼

TAEKI® (FIBRE)

Fibre sintetice foarte rezistente la taiere si abraziune, folosite la confectionarea manusilor de protectie antitaiere.

THINSULATE™

Marca inregistrata 3M, material calduros din care este confectionata captuseala jachetelor de iarna, ofera atat izolatie termica cat si respirabilitate.

Vezi Manusi de protectie la frig cu captuseala Thinsulate

TPU

Talpile din poliuretan termoplastic (TPU) sunt foarte rezistente la abraziune si alunecare.

Vezi Pantofi de protectie cu talpa PU/TPU

TRATAMENT ANTIBACTERIAN

Ajuta materialul sa nu emane miros neplacut, miros care apare datorita transpiratiei si a mediului propice pe care aceasta il constituie pentru bacteriile de la nivelul pielii.

Vezi

Tricou polo cu tratament antibacterian

Pantofi de protectie cu captuseala antibacteriana

Branturi antibacteriene pentru incaltaminte

TYVEK®

Marca inregistrata DuPont. Polietilena netesuta din care sunt confectionate combinezoanele de protectie chimica: material respirabil si impermeabil, usor.

Vezi Combinezon de protectie Tyvek Classic

U▼

UPF

Filtru de protectie ce blocheaza razele ultraviolete. Echipamentele de lucru si protectia muncii de noua generatie, care pun pret si pe sanatatea celui care le poarta, sunt certificate UPF.

tipuri protectie UPF

Vezi 

Tricou reflectorizant UPF 35+

Hanorac reflectorizant UPF 50+

V▼

VATUIT

Echipamentele de lucru si protectie destinate lucratorilor care isi desfasoara activitatea in conditii de temperaturi scazute se numesc si echipamente vatuite (captusite). In dexonline, definitia este de “obiect de imbracaminte captusit cu vata sau vatelina”.

In perioada iernii se folosesc jachete vatuite, salopete cu pieptar vatuite, combinezoane de lucru vatuite, veste de lucru vatuite. 90% din echipamentele vatuite sunt si impermeabile.

Standardul care atesta ca un articol de imbracaminte a fost testat si certificat pentru rezistenta la frig si poate fi folosit la temperaturi cuprinse intre -5 grade Celius si – 40 grade Celsius este EN 342.

Masuratori specifice standardului de protectie la frig EN 342:

 • Izolarea termica (pe o scara de la 1 la 3, cu cat este mai mare indicele care masoara cantitatea de energie pe m2 necesara pentru a mentine caldura, cu atat rezultatul e mai bun).

 • Permeabilitatea aerului (masoara usurinta cu care aerul trece printr-un material, 3 reprezinta calificativul maxim).

 • Rezistenta la penetrarea apei (test pentru rezistenta la vapori a intregului material, insemnand exterior, izolatie, captuseala).

standard EN 342

Vezi

Articol despre jachetele de protectie la frig

Jachete vatuite

VINIL

Manusile de unica folosinta din vinil se folosesc mai ales in industria alimentara. Sunt mai ieftine decat manusile de unica folosinta din latex sau nitril, dar si mai putin rezistente.

Pot reprezenta o alternativa pentru persoanele alergice la latex, sunt confortabile si au protectie limitata la substante chimice.

Vezi

Articol despre manusile de unica folosinta

Manusi de unica folosinta din vinil

VISCOZA

Fibra sintetica obtinuta din celuloza regenerata. Este mai moale la atingere si mai scumpa decat bumbacul, se sifoneaza usor si intra la apa.

Combinatia bumbac-viscoza-poliester este o tesatura moale, rezistenta la uzura, care nu se sifoneaza.

Vezi

Pantaloni de lucru cu 35% viscoza

VIZIERA

Impreuna cu casca, viziera asigura protectia completa a fetei:

 • Viziere de protectie pentru electricieni asigura protectia fetei la efectele termice ale arcului electric.
 • Viziera de protectie pentru cei care lucreaza cu substante chimice constituie o protectie eficienta impotriva stropilor de substante chimice.
 • Viziera de protectie pentru sudura ofera protectie impotriva razelor infrarosii si ultraviolete.
 • Viziere de protectie pentru lucratorii forestieri.

Vezi: Viziere de protectie

Produs adaugat la favorite.
Produs adaugat la comparare.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe...