Incaltamintea profesionala (bocanci, pantofi, sandale, cizme sau saboti) se imparte in 3 categorii:

Incaltaminte de siguranta "S"- standard EN ISO 20345 : 2011
incaltamintea S are bombeu care protejeaza impotriva:
- unui impact de 200J (o masa de m=20kg care cade de la h=1m)
- riscului de strivire cu o incarcare de 15kN (aprox 1500kg)
Incaltaminte de protectie “P” - standard EN ISO 20346:2004/A1:2007)
     diferenta intre P si S este la rezistenta bombeului:
      - bombeul protejeaza pana la un impact de cel mult 100J (fata de 200J la incaltamintea S)
      - protectia la strivire este de pana la 10kn (in loc de 15kN la incaltamintea S)


Incaltaminte de lucru O (“Occupational”)  - standard EN ISO 20347:2012)
    incaltamintea O nu este prevazuta cu bombeu de protectie

In vreme ce incaltamintea de lucru (O) nu trebuie expusa la riscuri mecanice (impact sau compresiune), incaltamintea de protectie/siguranta poate fi folosita in scopuri variate: riscuri mecanice, rezistenta la alunecare si/sau substante chimice, comportament ergonomic etc.

Fiecare activitate are riscurile sale, intr-un domeniu existand pericol mecanic (caderea unei greutati peste incaltaminte, taierea sau gaurirea talpii, compresiunea, etc.), in altul pericol chimic (contactul talpii cu hidrocarburi), pericol termic (mers pe suprafete fierbinti – asfalt proaspat turnat, lucrul la temperaturi scazute), etc.

Pentru a identifica varianta de incaltaminte potrivita domeniului de activitate se folosesc tabelele de mai jos:

Categorie

Clasa

Cerinte minime

SB

I (piele, alte)

cerinte de baza pentru categoria S: bombeu cu

II (cauciuc, polim.)

protectie la impact (200J) si la strivire (15kN)

S1

I (piele, alte)

SB + A + E + FO

S1P

I (piele, alte)

SB + A + E + FO + P

S2

I (piele, alte)

SB + A + E + FO        + WRU
S3

I (piele, alte)

SB + A + E + FO + P + WRU

S4

II (cauciuc, polim.)

SB + A + E + FO        + WR (impermeabil)

S5

II (cauciuc, polim.)

SB + A + E + FO + P + WR (impermeabil)

Unde:

a) pentru toata incaltamintea:

P

Rezistenta la penetrare

E

Absorbitor de energie in zona tocului

A

Incaltaminte antistatica

C

Incaltaminte conductiva

HI

Protectie la caldura  (HI=Heat insulation) - testat 30 min la 150°C

CI

Protectie la frig   (CI=Cold insulation) - testat 30 min la -20°C

WR

Impermeabil (WR=water resistant) poti intra cu incaltamintea in apa

M

Protectie metatarsiana

AN

Protectie la glezne

CR

Rezistenta la taieturi

b) pentru fete:

 

WRU

Rezistenta la penetrare/absorbtie apa (WRU=water resistant upper) nu absoarbe apa,

c) pentru talpa:

 

HRO

Rezistenta talpii la caldura mare de contact  (rezista la 300°C pentru 60 secunde)

FO

Rezistenta talpii la uleiuri si combustibili  (FO=Resistance to fuel oil of outsole)

Rezistenta la alunecare - cerinte de baza:

SRA

Rezista la alunecare, inclusiv pe placi ceramice acoperite cu SLS (SLS sau NaLS = lauril sulfat de sodiu = detergent spumant)

SRB

Rezista la alunecare, inclusiv pe podea de otel acoperita cu glicerina (grasimi)

SRC

SRA + SRB

 

Standardul EN ISO 20345:2011  - Incaltaminte cu bombeu metalic

Este standardul european privind incaltamintea de siguranta utilizata in scopuri generale.

Domeniu de aplicare: Acest standard international specifica cerintele de baza si suplimentare (optionale) pentru incaltamintea de siguranta utilizata in scopuri generale. Include, de exemplu, riscuri mecanice, rezistenta la alunecare, riscuri termice, comportament ergonomic.

Proprietatile incaltamintei de protectie sunt pre-testate dupa cum urmeaza:

 

Protectie antistatica (A) – hainele, materialele cu care intram in contact sau mediul, pot cauza o acumulare de electricitate statica in organism. Incaltamintea antistatica reduce acest efect, insa nu ofera protectie totala la contactul cu produse electronice sau explozibile.

 

Rezistenta la impact – se verifica testand capacitatea pantofului de a proteja zona degetelor impotriva obiectelor in cadere, prin aruncarea unei greutati pe aceasta zona.

Pentru testarea incaltamintei din categoria SB, o greutate de otel de 20 kg cade liber, de la 1 m, pe partea din fata a incaltamintei-esantion, pentru a evalua rezistenta bombeului. Energia corpului este (L = m*g*h = 20*9,81*1 = 200 Jouli) Dupa impact, bombeul nu trebuie sa se deformeze prea mult, astfel incat distanta dintre bombeu si brant trebuie sa varieze intre 12.5-15 mm. Daca distanta e mai mica, incaltamintrea nu trece testul pentru categoria SB.

 

Rezistenta la compresiune – se testeaza capacitatea pantofului de a proteja zona degetelor impotriva obiectelor care se rostogolesc. Astfel, varful pantofului este presat intre 2 role paralele, la viteza constant si pana la atingerea unui anumit nivel de compresiune (de exemplu 15kN pentru SB). De exemplu un corp cu o masa de 1,5 tone apasa cu o forta de greutrate de 15kN. Se verifica apoi spatiul ramas pentru degete din varful pantofului care trebuie sa fie intre 12,5 - 15 mm.

 

Protectie metatarsiana (M) – prin acest test se masoara nivelul de protectie oferit pentru zona mediana a labei piciorului (oasele metatarsiene) si zona degetelor. Incaltamintea care ofera protectie metatarsiana este destinata pentru prevenirea accidentelor atunci cand degetele si oasele metatarsiene sunt expuse obiectelor ce pot cadea. Protectia metatarsala poate fi atat la interiorul cat si la exteriorul pantofului. Pentru testare, un obiect din ceara este inserat in incaltaminte, apoi o greutate este lasata sa cada peste aceasta. Se masoara apoi inaltimea obiectului din ceara dupa impact.

 

Rezistenta talpii impotriva perforatiei (P)- incaltamintea de protectie reduce posibilitatea ca obiecte ascutite (cuie, cioburi sau metal) sa strapunga talpa acesteia, provocand accidente. Protectia este asigurata printr-o lamela metalica sau din alt material rezistent, inserata in talpa. Testarea se face prin perforarea talpii folosind un dispozitiv prevazut cu un varf din otel ascutit care apasa cu o forta de 1100N. Un om de 85 kg care cara o greutate de 25 kg, deci in total 110kg, apasa pe talpa cu o forta de greutate G=1100N (G = m*g = 110*9,81)

 

Rezistenta la soc electric – incaltamintea cu aceasta proprietate este destinata pentru a asigura o protectie secundara impotriva contactelor accidentale cu circuite electrice in functiune, conductori, parti sau aparate electrice in conditii de mediu uscat, reducand astfel potentialul de soc electric. Acest tip de protectie este insa sever diminuata in conditii de mediu umed. Pentru a testa protectia la soc electric, incaltamintea este pusa pe o platforma metalica ce se comporta ca un electrod mare. Interiorul incaltamintei este apoi umplut cu sfere metalice si un al doilea electrod este plasat intre sfere. Este aplicata o anumita tensiune electrica asupra platformei metalice pentru o perioada de timp, rezistenta fiind determinata de scurgerile de curent aparute.

 

Conductivitate electrica (C) – incaltamintea conductiva este creata pentru a facilita descarcarea electricitatii statice dinspre corp spre pardoseala. Pentru testarea acesteia, incaltamintea este pusa pe un electrod plat, apoi testata, in apa sau mediu uscat. Interiorul este umplut cu sfere metalice si un al doilea electrod este introdus intre sfere. Este aplicata o tensiune specifica pentru o perioada definita de timp si apoi masurata rezistenta electrica.
Alunecarea

Standardul EN ISO 13287:2012 specifica o metoda de incercare pentru rezistenta alunecare de siguranta conventional cu talpa, de protectie si incaltaminte la locul de munca. Nu se aplica la incaltamintea speciala cu crampoane, de metal sau similare.
Articolul de incaltaminte care urmeaza a fi testat este pus pe o suprafata, supus unei forte normale  si  manevrat  orizontal  in  raport  cu  suprafata.  Forta  de  frecare  este  masurata  si coeficientul de frecare dinamic este calculat. In cazul in care talpa trecut atat testul placilor ceramice (SRA) si testul de podea din otel (SRB), este marcat ca SRC.

Cod de marcare

Suprafata de testare

Coeficient de frictiune EN13287

Alunecare prin inclinare inainte

Alunecare in plan

SRA

placi de ceramica cu SLS

> 0.28

> 0.32

SRB

podea din otel cu glicerol

> 0.13

> 0.18

SRC

placi de ceramica cu SLS

> 0.28

> 0.32

podea din otel cu glicerol

> 0.13

> 0.18

 

Standard EN ISO 20347:2012  - Incaltaminte fara bombeu metalic

 

Incaltaminte OB: Incaltaminte cu talpa anti-derapanta 

Incaltaminte O1: Incaltaminte cu talpa antiderapanta, antistatica, zona de acoperire a calcaiului inchisa, absorbtie soc in zona calcaiului.

Incaltaminte O2: Incaltaminte cu talpa anti-derapanta, zona de acoperire a calcaiului inchisa, absorbtia energiei in zona calcaiului, proprietati antistatice si rezistenta la penetrarea si absorbtia apei 60 de minute.