Incaltamintea si imbracamintea de protectie reprezinta punctul de legatura dintre corp si podea sau alte elemente ale locului de munca (masini, instalatii, unelte, etc.). Energia electrostatica si rezistenta electrica la contact sunt, prin urmare, extrem de importante. Cu toate acestea, trebuie facuta o distinctie intre proprietatile antistatice ale unui echipament de lucru si capacitatea lui de descarcare electrostatica (ESD).

Standardul aplicabil pentru incaltamintea de protectie, EN ISO 20345, specifica o varietate de cerinte, inclusiv pentru proprietatile electrostatice. Defineste trei zone, pe baza rezistentei de contact:

·         incaltaminte conductoare (R < 105 Ω): rezistenta electrica mica = conductivitate mare

·         incaltaminte antistatica (105 Ω < R < 109 Ω)

·         incaltaminteizolata electric (R > 109 Ω): rezistenta electrica mare = conductivitate mica

Pentru ca incaltamintrea de siguranta sa fie etichetata S1, S2... S5, aceasta trebuie sa indeplineasca cerintele de baza (SB) si in plus sa aiba protectie antistatica (A). Incaltamintea este antistatica (A) daca rezistenta de contact masurata este cuprinsa intre 100 KiloOhm (105 Ω) si 1 GigaOhm (109 Ω).

De ce e nevoie de incaltaminte si imbracaminte de lucru antistatica?

Echipamentele de lucru antistatice trebuie purtate pentru a preveni acumularea electrostatica. Acest lucru este esential, mai ales in zonele unde exista vapori sau gaze inflamabile, pentru a elimina riscul de aparitie a unui soc electric (arc electric, scanteie) intre lucrator si alte elemente ale mediului de lucru. Pentru a nu aparea acumulare electrostatica, imbracamintea si incaltamintea trebuie sa aiba o conductivitate mai mare (deci rezistenta electrica mica).  Pentru incaltaminte, standardul ISO EN 20345 defineste incaltamintea antisatatica (A) ca avand o rezistenta cuprinsa intre 105 si 109  ohmi.

De ce e nevoie de incaltaminte si imbracaminte de lucru ESD?

Daca protectia antistatica se refera la siguranta lucratorului, protectia ESD protejeaza inclusiv echipamentele electronice cu care lucratorul vine in contact. Standardul EN 61340-5-1 se refera la protectia dispozitivelor electronice impotriva fenomenelor electrostatice. Intervalul ESD este intre 105 si 3.5*107 ohmi, si este inclus in intervalul protectiei antistatice (105 ... 109 Ω), la limita de jos a rezistentei. Adica un echipament de lucru ESD este intotdeauna antistatic, insa nu orice echipament antistatic este si ESD.